Kjær og Kjaer sender ti nye nødhjælpsbiler til Ukraine

Et hurtigt samarbejde mellem to lokale virksomheder og Suzuki Danmark betyder, at Røde Kors netop har modtaget 10 helt nye biler, som skal fragte nødhjælp rundt til befolkningen i Ukraine.

 
 

Svendborg: – Vi har brug for hjælp nu, ikke i morgen, men i dag!

Sådan lød beskeden torsdag i sidste uge til Kjaer Group i Svendborg, som i mere end 40 år har leveret projektkøretøjer og motorcykler til internationale bistands- og udviklingsorganisationer verden over.

I den anden ende af røret var Røde Kors Danmark, som de seneste uger har modtaget masser af nødhjælp fra danskerne og danske virksomheder, men nu står med et stort og akut logistisk problem i Ukraine: Dele af nødhjælpen kan ikke distribueres, da man mangler stabile biler til opgaven.

Ønsket og behovet var derfor 10 nye biler, som hurtigst muligt kunne sendes til Ukraine.

Problemet er blot, at verdensmarkedet for nye biler i disse måneder er ekstremt presset på grund af corona og chipmangel, og at forhandlerne samt nye bilkunder derfor oplever lang leveringstid.

Det er altså næsten umuligt at finde nye biler til omgående levering. Desuden lød forespørgslen på hvide biler, så logoet fra Røde Kors tydeligt ses på bilens sider, og at bilerne skulle have en vis frihøjde, da bilerne skal forcere bombekratere og andet uvejsomt terræn.

Hvordan kunne Kjaer Group løse den opgave?

Otte timer i telefon

Bo Linnebjerg, global key account manager hos Kjaer Group, ringede derfor til Hans Christian Kjær, direktør og indehaver af N. Kjær Bilcentret i Svendborg, for at høre om han kunne hjælpe.

– Det pudsige er, at min familie netop aftenen før havde talt om, hvad vi og virksomheden kunne gøre for at hjælpe de stakkels mennesker i Ukraine. Derfor takkede jeg med det samme ja til opgaven om at finde de ti biler, fortæller Hans Christian Kjær.

Han kontaktede først Suzuki Danmark, som var med på udfordringen.

– Jeg brugte vel otte timer i telefonen om fredagen, og meget heldigt fandt vi på knap en arbejdsdag 10 biler, som kunne bruges. Herefter fik vi bilerne kørt ud til Røde Kors’ store lager på Sjælland, hvor de blev gjort klar med blandt andet logoer, og tirsdag havde bilerne så kurs mod Ukraine, fortæller Hans Christian Kjær, hvis virksomhed er forhandler af Ford, Mazda og Suzuki og har knap 60 ansatte.

– Det var nogle hårde og lange dage, men det viser også, at vi, når vi står sammen og samarbejder lokalt, virkelig kan finde løsninger og præstere, når det virkelig gælder, siger Hans Christian Kjær, der er far til tre mindre børn.

Familien har i øvrigt i fællesskab besluttet rent privat at stille halvdelen af deres hus på Tåsinge til rådighed for en ukrainsk familie.

– Vi er hos myndighederne skrevet op på en liste, og nu håber vi blot, at vi snart kan byde en flygtningefamilie velkommen, siger Hans Christian Kjær.

DE 10 SUZUKI-BILER, SOM NU ER PÅ VEJ TIL UKRAINE, HVOR DE SKAL BRINGE NØDHJÆLP UD TIL BEFOLKNINGEN. FOTO: SUZUKI DANMARK.

HANS-CHRISTIAN KJÆR, DIREKTØR OG INDEHAVER AF N. KJÆR BILCENTRET I SVENDBORG, FIK PLUDSELIG TRAVLT, DA HAN BLEV BEDT OM AT FINDE TI NYE BILER TIL RØDE KORS. FOTO: MICHAEL THORBJØRNSEN

FOTO: LÅNT AF RØDE KORS I DANMARK EFTER AFTALE MED GENERALSEKRETÆR ANDERS LADEKARL.